Het Vorstengraf

Oss-(2)-Het centrum van een opengewerkte grafheuvel die bekend staat als het ‘Vorstengraf van Oss’. Met een doorsnede van 53 meter is het de grootste grafheuvel van Nederland. De heuvel is in de ijzertijd (ongeveer 600 voor Christus) aangelegd, over een oudere grafheuvel uit de bronstijd (ongeveer 1800 voor Christus). Onder de grafheuvel zijn zeer bijzondere voorwerpen teruggevonden. Duidelijk is dat hier een belangrijk persoon een laatste rustplaats vond.


 Wie is deze ‘Vorst van Oss’?

vorstschoudervorstschouderHet gaat hier niet om een vorst in de moderne betekenis maar om een persoon met aanzien. Het graf is bij de ontdekking ‘vorstengraf’ genoemd vanwege haar rijkdom en de enorme afmeting van de heuvel. Uit de grote fragmenten crematieresten is geconcludeerd dat het een volwassen man moet zijn geweest, van ongeveer 30 tot 40 jaar oud. Hij was robuust, en fysiek actief in zijn leven. In zijn rug had hij een opvallende vergroeiing. Hoewel hij hier waarschijnlijk niet veel van gemerkt heeft, komt deze aandoening (dish genaamd) wel vaak voor bij individuen die toegang hebben tot een rijk dieet.


Waar zijn deze vondsten te zien?

17.5_MG_8673Twee rijke graven uit dezelfde periode zo dicht bij elkaar is uniek in Nederland. De vondsten van Zevenbergen zijn dan ook van nationaal belang. Ze hebben een vaste plek in de tentoonstelling Archeologie van Nederland in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, naast die uit het Vorstengraf van Oss.